Stichting PHMH
Doel 1:
Stichting Plukhoek Mookhoek heeft een educatieve zorgfunctie binnen de jeugdwet. Na jarenlange ervaring in het speciaal onderwijs weten we dat niet ieder kind geschikt is voor het schoolsysteem zoals we dat kennen. Toch wordt er alles aan gedaan om kinderen in dit systeem te 'persen'. Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie van buiten bezig zijn en zorg een waardevolle symbiose op kan leveren. Kinderen leren dan op een praktische manier.
Door het creëren van een pluktuin annex voedselbos willen we dat iedereen in contact kan komen met de natuur. We stellen onze tuin open voor publiek, dat kan komen plukken en oogsten. De stichting kan functioneren door de inkomsten uit de pluktuin. Er is geen winstoogmerk, we zijn een ANBI-stichting. Wij zijn blij met de vrijwilligers die zich bezighouden met de aanleg en onderhoud van het perceel. Uiteindelijk willen we dat over tien jaar hier elke dag 10 mensen ontwikkelen door aan de slag te zijn in de pluktuin/voedselbos.
Doel 2:
Stichting Plukhoek Mookhoek wil op een zo duurzaam mogelijke wijze omgaan met de natuur. Door onderzoekend open te staan voor nieuwe kweekmogelijkheden waarbij permacultuur en biodiversiteit een leidende rol spelen, willen we een biologisch systeem ontwikkelen dat een waardevolle bijdrage kan leveren aan het natuurbehoud van de Hoeksche Waard. Uiteraard werken wij zonder chemische bestrijdingsmiddelen en gebruiken wij geen kunstmest.


De STAKEHOLDERS: met wie werken we samen en hoe gaan we de dialoog aan:
De pluktuin heeft een sociale functie, zo hebben wij gemerkt tijdens burendag. Mookhoek is een klein dorp waarin Plukhoek Mookhoek een laagdrempelige ontmoetingsplek is. We werken samen met lokale ondernemers zoals Hoeksche Branders (het koffieafval verwerken wij tot goed bruikbare compost voor de tuin). De Werkgroep roofvogels Hoeksche Waard heeft hier een nestkast geplaatst en meet en ringt de torenvalken. Imkerij De Hoeksche Bijenkorf heeft hier zijn bijen staan zodat we samen opgaan voor biodiversiteit, als ook met het Hoekschewaards Landschap in onze gezamenlijke missie en visie.
Scholen uit de buurt komen langs voor moestuinlessen.
Om het land van zoveel mogelijk inheems plantgoed te voorzien hebben wij een belangrijke partner in Stichting Heg en Landschap.
Uiteraard profiteren onze deelnemers en personeelsleden van NATUUR jz iedere dag van de buitenruimte omdat we bewust werken met de kernwaarden van de federatie Landbouw en Zorg. We gaan met hun twee maal per jaar de dialoog aan waarbij diezelfde kernwaarden het uitgangspunt vormen. Buiten de cliëntenraad is Claudia lid van de Raad van advies van de Stichting Zorgboeren Zuid-Holland waarmee we samenwerken.
We zijn een erkend leerbedrijf en werken dus samen met opleidingen en stagiaires in personeelsopleidingen. SBB biedt hier het juiste platform voor aan.
Van Monocultuur naar een Bloeiend Ecosysteem: Het Herstel van een 3 ha Perenboomgaard
Op een land dat ooit gedomineerd werd door een monotone 3 ha perenboomgaard, omringd door een zee van akkers in monocultuur, is in de afgelopen jaren iets bijzonders tot bloei gekomen. Een plek waar de natuur haar eigen weg heeft gevonden en waar we met zorg en respect voor de aarde een eigen ecosysteem hebben gecreëerd.
Waar voorheen de rijen perenbomen elkaar in strakke lijnen opvolgden, hebben we nu een levendige en gevarieerde bloemen- en fruitpluktuin aangelegd, rijk aan oude rassen appels, peren, kersen, abrikozen, frambozen en doornloze bramen. Deze variëteit biedt niet alleen heerlijke vruchten, maar is ook een welkome aanwinst voor de lokale biodiversiteit. De tuin is afgezet met een zorgvuldig geselecteerd struweel van inheemse heesters zoals zomer- en winterlinde, sleedoorn, kardinaalsmuts, hazelaar en de verschillende soorten meidoorn, wat niet alleen een veilige schuilplaats biedt voor tal van dieren, maar ook helpt bij het stabiliseren van de bodem.
De impact op het ecosysteem is duidelijk zichtbaar. Waar er voorheen enkel ruimte was voor monoculturen, is het landschap nu een plek van diversiteit en leven. Reeën trekken dagelijks door het terrein, met verse sporen die het bewijs zijn van hun territorium. Ze komen tot bijna voor het woonhuis, aangetrokken door de veiligheid en de rijkdom die dit gebied biedt in vergelijking met de omliggende velden. Het zijn niet alleen de reeën die zich hier thuis voelen: door onze keuze voor inheemse planten en bomen, zien we nu een toename van insecten, vogels, egels en andere wilde dieren.
De tuin trekt ook een breed scala aan insecten aan, van zeldzame soorten tot meer algemene bezoekers. We hebben bijvoorbeeld de Jacobsvlinder gespot, een prachtige, zeldzame vlinder die de afgelopen jaren een comeback lijkt te maken, aangetrokken door de bloemenrijke omgeving die wij gecreëerd hebben. De aanwezigheid van deze vlinder is een duidelijk teken van de rijke biodiversiteit die zich in onze tuin heeft gevestigd.
Onze poelen, die we met zorg hebben aangelegd, zijn een wereld op zich geworden. Onder het wateroppervlak heeft zich een heel eigen ecosysteem ontwikkeld, met talloze insecten en waterdieren die hier voorheen niet voorkwamen. Libellen dartelen boven het water, hun delicate vleugels in de zon glinsterend, terwijl we ook grote libellensoorten zien die een zeldzaamheid waren in deze regio. De poel herbergt een rijkdom aan leven: van de gewone waterkever tot de watervlooien die als voedsel dienen voor jonge kikkers en salamanders.
In de poel vinden we ook een groeiende populatie kikkers en salamanders, die hun eitjes leggen in het vochtige, beschutte water. Deze amfibieën dragen bij aan het natuurlijke evenwicht door insectenpopulaties te reguleren en vormen op hun beurt weer een belangrijke voedselbron voor de grotere roofdieren in het ecosysteem.
Daarnaast vinden we in de tuin het boomblauwtje, dat zich blijkbaar goed voelt in het gemengde landschap dat we hebben gecreëerd. Het is een vlinder die zich alleen in gebieden met een hoog gehalte aan wilde bloemen en planten voortplant, wat wederom aangeeft hoe goed het ecosysteem hier functioneert.
De torenvalk, die eerder zijn nestplaats in de boomgaard vond, heeft nu plaatsgemaakt voor de kiekendief, die zijn jachtgebied rondom ons terrein heeft. Daarnaast heeft de torenvalknestkast, die drie jaar op rij succesvol kuikens heeft voortgebracht, opnieuw jonge roofvogels opgeleverd die door de roofvogelwerkgroep Hoeksche Waard worden geringd. Dit monitoringproject biedt ons waardevolle informatie over het wel en wee van de vogels die ons terrein komen bezoeken.
De houtwallen die we op verschillende plekken hebben aangelegd, bieden een veilige schuilplaats voor dieren zoals de vos, wezels en bunzingen. Deze natuurlijke afscheidingen zorgen voor een grotere variëteit aan microhabitats, die de biodiversiteit verder ondersteunen. De zorgvuldige selectie van inheemse planten heeft een krachtig effect: van de vlier en gelderse roos tot de wilde rozen en liguster, elke plant heeft zijn rol in het netwerk van flora en fauna dat zich hier heeft gevestigd.
Met de focus op inheemse soorten creëren we een omgeving die niet alleen rijk is aan biodiversiteit, maar ook bijdraagt aan de gezondheid en het evenwicht van het ecosysteem. Dit is niet zomaar een tuin of een stuk landbouwgrond; het is een levend, ademend bewijs van de kracht van natuurherstel. De dieren die hier hun thuis hebben gevonden, de planten die bloeien en de bomen die weer hun vruchten dragen, zijn het levende bewijs van de positieve impact die we maken door met zorg en respect voor de natuur te werken.
DONEREN/financiëel ondersteunen/ SROI verplichting:
Steunt u ons voor een langere tijd met hetzelfde periodieke bedrag, dan kunnen wij ons inzetten voor langdurige projecten. Ook kan dit voor u belastingvoordeel opleveren. Plukhoek Mookhoek heeft namelijk de ANBI status. (Algemeen Nut Beogende Instelling). U vindt onze vermelding in het ANBI-register op deze plek: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/
Samen zetten we ons in voor goede jeugdzorg en de natuur, zonder dat dit u meer geld kost. Schenkt u ons vijf jaar lang een vast bedrag? Dan noemen we dit een periodieke gift. Een periodieke gift kunt u volledig aftrekken bij uw aangifte van inkomstenbelasting.
Particulieren kunnen giften aan een ANBI instelling aftrekken in hun aangifte inkomstenbelasting.
Bedrijven kunnen ons ondersteunen met een schenking in de vorm van een geleverde dienst die niet in rekening wordt gebracht. Ook dit kan een belastingvoordeel opleveren (vraag uw accountant):
Als bedrijven een ANBI stichting ondersteunen met verrichting van niet gefactureerde diensten, dan kunnen zij hiervoor giftenaftrek claimen. Dit heeft direct werking voor rechtspersoonlijkheden, dus bijvoorbeeld een besloten vennootschap, een zogenaamde B.V.
Bepaalde bedrijven zijn gehouden aan een SROI verplichting: social return on investment. Op die manier worden we graag ondersteund; het geeft niet zoveel administratie.
Stichting Plukhoek Mookhoek is per augustus 2024 opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen met de status ‘in aanvraag’. Door het ondertekenen van de intentieverklaring van de Code Sociale Ondernemingen committeren wij ons aan het aanmeldingsproces met als doel opgenomen te worden als deelnemer in het Register.
Wat betekent de Code?
De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op dé grondslag van sociaal ondernemen, namelijk impact first. De Code omvat 5 principes die samen laten zien waar sociaal ondernemen voor staat.
De Code creëert herkenbaarheid en vertrouwen. Is een onderneming opgenomen in het Register, dan kan iedereen – van consument tot overheid en van medewerker tot investeerder – zien dat het, tot diep in de vezels van de bedrijfsvoering, gaat om een sociale onderneming. De Code is ook een stuk gereedschap op weg naar groei en verbetering: sociaal ondernemen is een proces en in dat proces kan de Code als gids fungeren.
Heeft u nog vragen? Neem contact op:
Wilt u meer weten over periodieke giften of over uw belastingvoordeel? Neem dan contact op met ons. Dit kan met: Claudia Reijnen-Maaskant: Plukhoekmookhoek@gmail.com. (06-47589979 alleen app)