De insecten zoemen, de zomer lonkt.

Nog een paar weken en dan barst de zomer los. Hoewel we deze afgelopen weken toch behoorlijk wat zomerweer hebben mogen genieten. Voor ons niet altijd makkelijk, als we weer eens met slangen moesten sjouwen om te kunnen sproeien. Toch ligt de tuin er prachtig bij en zijn we begonnen met het grote genieten. 

In deze nieuwsbrief:
* De pluktuin is open met een nieuwe crew.
* Ook ouderen welkom om te helpen in de moestuin.
* Eindelijk torenvalken broeds in de nestkast.
* De bewoners van AZC 's Gravendeel werken mee in de tuin.
* De moestuin/natuurbelevingslessen op een hoger plan.
* Alle workshops van het komend seizoen op de website.
* Nieuws uit de kipcorner.
* Plukhoek Mookhoek levert de bloemen voor de duurzame uitvaart.

Plukhoek Mookhoek is weer open met een nieuwe CREW.

Met NL-DOET hadden ze de handen al flink uit de mouwen gestoken, deze jongens van het Yuverta in Klaaswaal en nu werd het tijd voor het serieuze werk. Inmiddels doen vrienden ook mee. Heb jij ook zin in een baantje, meld je dan aan (06-47589979). Iedereen die hard wil werken is welkom.

Na het drukbezochte openingsweekend dachten de pioenen; kom, het is tijd voor ons om open te gaan. De warmte maakte dat de tuin binnen onafzienbare tijd veranderde in een bloemenzee. Er is ontzettend veel variatie te plukken en dat maakt het zo leuk, want voor elk soort boeket kun je hier bloemen vinden. Ook fijn; wij hebben de prijzen niet verhoogd, dus je kunt met een gerust hart je gang gaan.
We zijn geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 uur-17:00 uur.

De moestuinen

Hoe kweek je ecologische groenten?

Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten kweken we op basis van permacultuur. Daarbij maak je gebruik van wat de natuur je te bieden heeft in plaats van haar tegen te werken.

In een tuin is alles in beweging. Een hommel zoekt stuifmeel, bomen halen tientallen liters water per dag uit de grond en transporteren het tot in de kleinste blaadjes...

Om te genieten van jouw tuin hoef je niets te kunnen. Maar je geniet intenser als je bewust bent van wat er allemaal gebeurt. Hoe beter je jouw tuin kent, hoe meer je ontdekt.

Planten en dieren zijn in een tuin op elkaar aangewezen voor hun overleving. De wisselwerking tussen planten dieren, mensen, klimaat, omgeving,... maakt van de natuur een ongelooflijk boeiend en ingewikkeld kluwen. Ecologie bestudeert de wisselwerking tussen al die factoren, en maakt er gebruik van.
Voor de moestuin zijn we op zoek naar (ook oudere) vrijwilligers op de donderdagmorgen. Ouderen weten namelijk heel goed hoe groenten groeien en daar zouden wij iets van kunnen leren. Het is heerlijk om lekker in de tuin aan de slag te gaan. Goed voor je lijf en goed voor je hoofd. Als het lekker groeit kun je af en toe wat oogst meenemen. Interesse? Neem contact op via onderstaande button.

 

Torenvalk liefde

We horen ze al weken kwetteren en druk zijn met elkaar.

Het is duidelijk: de liefde hangt in de lucht. Letterlijk dan wel, want een koppel torenvalken heeft nu ook ontdekt dat het bij Plukhoek Mookhoek goed toeven is. Vandaag kwam Martin Mollet van de Werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard, eens kijken hoe het ervoor stond in de nestkast. Nadat het vrouwtje het nest even had verlaten stak hij de camera naar binnen en zag maar liefst 4 mooie, gezonde eieren op het nest liggen. Alle inspanningen lijken nu dus resultaat op te gaan leveren. Zodra de jongen 3 weken zijn zullen ze worden geringd, zodat ze verder in de gaten kunnen worden gehouden. Hopelijk verorberen ze veel muizen en mollen.

De bewoners van het AZC 's Gravendeel helpen mee in de tuin.

Na een kennismaking met Pasen op hun locatie, volgde al gauw een rondleiding op ons plekje. Het was een bont gezelschap; ouders en kinderen van over heel de wereld die vrolijk werden van ons werk. Inmiddels is er een vaste groep vrijwilligers ontstaan die van aanpakken weet. Ze helpen, samen met onze eigen vrijwilligers, in de tuin. Op die manier leren ze de taal, onze arbeidsmentaliteit en leren ze nieuwe mensen kennen. Ze komen elke keer keurig op tijd en fietsen na het werk met een zelfgeplukt bosje bloemen weer richting de opvanglocatie. Bloemen en fietsen, Hollandser wordt het niet.

 

De moestuin/natuurbelevingslessen.
Inmiddels zijn er al heel wat kinderen komen zaaien, aanplanten, schoffelen, zaadbommen maken, zoeken naar insecten en spelen in de modderkeuken. Nog steeds melden nieuwe klassen zich aan, super. De gemeente HW stelde in het kader van het 'preventieakkoord' voor iedere school een moestuinles beschikbaar en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Na de lessen gaat iedereen enthousiast naar huis en volgt er vaak positieve feedback. Groep 5/6 van IKC de Pijler stuurde zelfs van elk kind een persoonlijke brief!
Om nog beter les te kunnen geven volgen we een cursus plantenkennis van FLORON. Zo leren we o.a. over vaatplanten, kruisbloemigen, de ranonkelfamilie en het determineren met de 'Heukels Flora'. Dat valt eerlijk gezegd nog niet mee. Het geleerde passen we toe in onze nieuwe projecten zoals de Zintuigentuin.

 

Jean-Pierre heeft zijn werk gedaan.
Denk ik.
Kip Annie is broeds.
Ze zit al een week op het nest en het ziet er hoopvol uit. Ze verdedigt het nest als ik in de buurt kom met onaantrekkelijke geluiden. We geven haar de rust, rondrennende kinderen zijn nu even niet welkom. Wel heel zachtjes, op de teentjes. Eieren rapen uit het andere hok. Nog even en we kunnen de eieren gaan schouwen. Dan zal blijken of JP voor nakomelingen gaat zorgen. Leerzaam voor bij de moestuinlessen!
En dan, over een paar weken,... beschuiten met muisjes?

Natuurbegraafplaats Zomerlanden regelt met Philia Uitvaartbegeleiding een duurzame uitvaart
mét onze bloemen!
Wat waren we gevleid toen we gevraagd werden ecologische bloemen te leveren voor de grafstukken bij Natuurbegraafplaats Zomerlanden. Samen met bloembinderij Frank zorgen we voor gepaste arrangementen.
"Ieder mens is uniek en leeft zijn leven op een eigen manier. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om ook het laatste afscheid naar eigen wens te vervullen. We krijgen regelmatig vragen over natuurbegraven en een duurzame, moderne uitvaart. We laten u graag zien, horen en voelen wat er allemaal mogelijk is.

Samen met uitvaartbegeleider Peggy de With organiseren we op zaterdag 11 juni een duurzame uitvaart in scène op Zomerlanden. Een interactieve, nagebootste uitvaart waarin we u meenemen langs alle facetten van een échte uitvaart. Van de aankomst op Zomerlanden, een ‘ceremonie’ met sprekers en een demonstratie begraven. Een informele, interactieve middag waarin u inspiratie op doet en al uw vragen kunt stellen over het laatste afscheid".