De eerste DAHLIA-, en plantjesmarkt!

       

 

Op zaterdag 23 april is het zover: de eerste DAHLIA-, en plantjesmarkt vindt plaats bij Plukhoek Mookhoek.

In onze gezellige bloementuin verkopen we plantjes die gestekt hebben van onze eigen planten. Je vindt er voornamelijk vaste bloemenplanten zoals lupine, herfstaster, verbena (ijzerhard), en duizendblad. Bovendien verkopen we dahlia’s (in pot en als knol) uit de pluktuin. We hadden er vorig jaar zóveel staan, dat we er best wat kunnen missen om zodoende plaats te maken voor nieuwe soorten.

Bij mooi weer is het terras open en kun je terecht voor een bakkie met een gebakkie. Bovendien is de kans best groot dat je dan al een bos bloemen kunt plukken! Een voorjaarsfeestje bij de start van de meivakantie.

Dus wil jij, samen met ons, de wereld een beetje mooier maken; kom dan onbespoten en duurzaam gekweekt plantmateriaal halen, voor een fijne prijs. Bovendien steun je dan de Stichting die zich inzet voor NATUUR jeugdzorg op ons terrein.

We gaan om 10:00 uur beginnen met de verkoop en hopen om 16:00 uur los te zijn. Handig: neem een kratje of doosje mee om de plantjes te vervoeren.

Je kunt bij ons alleen maar pinnen. Parkeren op eigen terrein.

 

Verzorging Dahlia’s:

Dahlia voortrekken

Plant de knollen in maart in een pot en zet weg op een warme plek. Bijvoorbeeld in de bijkeuken, op zolder of in een verwarmde kas. Potgrond is prima geschikt om ze in te laten groeien, hou de grond matig vochtig. Door de hogere temperatuur gaan de knollen nu al uitlopen. Omdat ze beslist niet tegen de vorst kunnen is het belangrijk ze tot begin mei binnen te houden. Laat de jonge planten dan langzaam wennen aan een lagere temperatuur (afharden). Zet de pot met dahlia’s steeds wat langer buiten. Tot half mei kunnen er nog nachtvorsten zijn, houd de jonge planten tot die tijd dus nog in de gaten. In de zomer zullen het al forse planten geworden zijn, vanaf juli kunnen de eerste bloemen verschijnen. Geef dahlia in pot voldoende water.

Dahlia planten

Dahlia planten

Knollen die zijn voorgetrokken kunt u vanaf half mei in de volle grond uitplanten. Zet de knollen in voedzame, humusrijke grond op een zonnige plek. Bescherm jonge uitlopers als er nog late nachtvorsten zijn. Graaf een ruim plantgat, haal de dahlia voorzichtig uit de pot en plant op dezelfde diepte in de volle grond uit. Bedek met een paar centimeter aarde. Dahliaknollen die niet zijn voorgetrokken kunt u vanaf half april direct in de volle grond planten, ze zullen dan aan het eind van de zomer bloeien. Wij zetten ze eerst een nachtje in een bak met water voordat ze de grond in gaan.

TIP Probeer leuke combinaties te maken, bijvoorbeeld met herfstasters, siergrassen of eenjarigen zoals cosmea. U kunt de dahlia’s ook in de pot laten staan en pas op de juiste plek zetten als ze bloeien. De bloemen zijn lang houdbaar op de vaas, de dahlia is daarom een perfecte snijbloem.

Dahlia’s verzorgen

Geef een dahlia ruim water, de grond mag niet uitdrogen. Bij hoge dahlia’s is het nodig om de stengels te steunen. Knip uitgebloeide weg en geef tijdens de groei regelmatig voeding voor een extra rijke en lange bloei.

Meer dahliabloemen door toppen

Zodra dahlia wat hoger is, met twee tot drie bladparen, knijpt of knipt u de top uit de plant. Daardoor gaat de plant vertakken en ook meer bloemknoppen aanmaken. In de zomer zullen het al forse planten geworden zijn, vanaf juli kunt u de eerste bloemen verwachten. Knip gerust de bloemen voor in de vaas, de plant zal dan weer nieuwe uitlopers maken. Uitgebloeide bloemen verwijderen geeft hetzelfde effect.

TIP Dahlia houdt van voedzame grond en een zonnige plek. Controleer of de plant niet te droog staat.