Nu we zo enthousiast met onze bloementuin en moestuintjes aan de gang zijn is een logische volgende stap in de permacultuur hoe we ons tuinafval weer aan de bodem terug kunnen geven. We mulchen normaal gesproken al wel: bladresten laten we lekker liggen als bodembedekker. Fijn tegen onkruid en het vermindert uitdroging. Na een uitvoerige studie kwamen we erachter dat er ook een heleboel voordelen zijn aan het zelf composteren zodat de bodem verbeterd wordt.

Wat is composteren?

Composteren is het op natuurlijke wijze afbreken van groente-, fruit- en tuinafval. Biljoenen bacteriën en schimmels zetten het afval om in voeding. Tijdens dit proces ontstaat warmte, waardoor ziektekiemen en onkruidzaden gedood worden. Wat overblijft noemen we compost. Compost is een humusachtige stof vol voedingsstoffen voor planten en een perfecte bodemverbeteraar. Om goed te kunnen composteren heb je een flinke composthoop nodig, die is nodig om de temperatuur goed te laten oplopen. Verder moet de composthoop regelmatig omgezet worden om er goed zuurstof bij te laten komen.

We gaan een compostbak bouwen.

Om het goed aan te pakken hebben we dus een flinke bak nodig van 3 vakken of een veelvoud daarvan. We krijgen een mooie subsidie van De Groene Motor voor de benodigde materialen. (https://www.zelfdoeninzh.nl/content/vouchers-van-de-groene-motor/ ) Wij gaan voor 9 vakken die aan de zijkant open te maken zijn zodat we goed kunnen vullen of omzetten. We zullen gebruik gaan maken van de methode van Velt: https://www.velt.nu/composteren.

 

De compostbak.

Nadat we de toekenning voor de compostbak binnenkregen zijn we meteen aan de slag gegaan met het maken van een goede tekening voor een functionele compostbak. We hadden wel gelezen dat een bak minstens drie componenten moet hebben om functioneel te zijn. De compost moet regelmatig omgezet kunnen worden. Zo komt er genoeg zuurstof in om het materiaal te verteren en het fijner te laten worden. Toen we echter eenmaal op zoek naar hout gingen om de bakken te bouwen bleek al snel dat het hout zoveel duurder was geworden, dat we het onmogelijk voor de prijs die we begroot hadden, konden maken. Dus werd er opnieuw gegoogled en kwamen we op kant-, en klaarbakken van een soort opengewerkt ijzer waardoor de lucht er goed bij kan komen. Die waren ook nog eens veel minder werk om neer te zetten. Zo gezegd zo gedaan. Op een zaterdag hebben onze twee nieuwe vrijwilligers Jaap en Stefan deze bakken op de juiste plaats in elkaar gezet (wat toch iets moeilijker was dan het leek), en al gauw kon het eerste tuinafval en kippenmest erin. We kregen 2 bakken van 3 vakken in de bloementuinen, en een grote compostbak van wel 6 vakken bij de moestuinen. Met de nieuwe spitvorken vulden we ze af met stagiair Sem: een laagje groen, een laagje bruin, een laagje groen, etc. Geheel volgens de praktische regels van Velt. Nu we de moestuinen weer gaan inrichten zullen deze bakken een belangrijke functie gaan vervullen; alle scholen uit de Hoeksche Waard komen een moestuin les bij ons volgen waarin we het belang van goede compost voor het voetlicht kunnen brengen. Verder willen we de kinderen bewust maken van hun eigen plaats in het eco-systeem, en de bijbehorende ecologische voetafdruk. Door materialen te hergebruiken zal de verspilling afnemen en de bodem verbeteren. Met de geoogste groentes zullen jongeren van het jongerenwerk heerlijke maaltijden gaan koken voor de ouderen. We hopen dat ook ouderen zullen gaan aanhaken bij het kweken van groenten.

We werken voor dit project samen met gemeente Hoeksche Waard (#preventieakkoord, #Welzijnhoekschewaard) en het #JOGG.