De compostbak maken

Nu we zo enthousiast met onze bloementuin en moestuintjes aan de gang zijn is een logische volgende stap in de permacultuur hoe we ons tuinafval weer aan de bodem terug kunnen geven. We mulchen normaal gesproken al wel: bladresten laten we lekker liggen als bodembedekker. Fijn tegen onkruid en het vermindert uitdroging. Na een uitvoerige studie kwamen we erachter dat er ook een heleboel voordelen zijn aan het zelf composteren zodat de bodem verbeterd wordt.

Wat is composteren?

Composteren is het op natuurlijke wijze afbreken van groente-, fruit- en tuinafval. Biljoenen bacteriën en schimmels zetten het afval om in voeding. Tijdens dit proces ontstaat warmte, waardoor ziektekiemen en onkruidzaden gedood worden. Wat overblijft noemen we compost. Compost is een humusachtige stof vol voedingsstoffen voor planten en een perfecte bodemverbeteraar. Om goed te kunnen composteren heb je een flinke composthoop nodig, die is nodig om de temperatuur goed te laten oplopen. Verder moet de composthoop regelmatig omgezet worden om er goed zuurstof bij te laten komen.

We gaan een compostbak bouwen.

Om het goed aan te pakken hebben we dus een flinke bak nodig van 3 vakken of een veelvoud daarvan. We krijgen een mooie subsidie van De Groene Motor voor de benodigde materialen. (https://www.zelfdoeninzh.nl/content/vouchers-van-de-groene-motor/ ) Wij gaan voor 9 vakken die aan de zijkant open te maken zijn zodat we goed kunnen vullen of omzetten. We zullen gebruik gaan maken van de methode van Velt: https://www.velt.nu/composteren.

 

Hier delen we onze bevindingen van dit weer nieuwe avontuur, wellicht heb je er iets aan.