2022-06-11-167

Workshop rouwverwerking voor een groep dierbaren (van april t/m oktober)

Je kunt uiteraard altijd contact opnemen om ecologisch en duurzaam rouwwerk te laten maken. Alle gebruikte materialen komen bij ons uit de (onbespoten) pluktuin/boomgaard.

Als je iemand verliest die heel dicht bij je staat neemt je leven een wending. Het is de wereld op zijn kop, je krijgt het koud. Dingen die eerst heel belangrijk leken doen er nu niet meer toe, je bent immers met je hoofd bij die ene. Het is belangrijk om samen met je dierbaren te zijn. Om je gevoel te delen en te praten. Bij ons kan dat. Waardig en tenmidden van de rust van de natuur. 

Je wandelt door de boomgaard, hoort de vogels fluiten, ruikt het verse groen en de bloemen en wordt niet afgeleid door de dagelijkse drukte. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de natuur het stresshormoon verlaagt. Wanneer je bij ons door de boomgaard loopt voel je al gauw dat er een weldadige rust over je komt, je drukke hoofd wordt helder, je bent aan het aarden. Die rust willen wij met mensen delen die het op dat moment het hardst nodig hebben. In de beslotenheid en verbinding van je eigen groep is het mogelijk om je emoties de vrije loop te laten, over de impact van het verlies na te denken en gewoon dicht bij jezelf te blijven. Het is een intiem, waardevol en natuurlijk proces. Respectvolle nagedachtenis.

Daarna ga je samen een mooi afscheids-bloemstuk maken. In alle rust en onder deskundige begeleiding. Dit stuk wordt jullie eigen onderdeel van de afscheidsceremonie.

 

cl-8

Hoe werkt het:

1: Je stuurt een app (06-47589979) of mail (plukhoekmookhoek@gmail.com) om te laten weten dat je met je groep een workshop rouwverwerking wilt. Ik neem dan zsm contact op om informatie in te winnen. We overleggen: de grootte en samenstelling van de groep (kinderen kunnen ook een eigen bloemstuk maken), wanneer de workshop gaat plaatsvinden, wanneer het afscheid is, welk soort bloemstuk er gemaakt gaat worden. De planning gaat op basis van beschikbaarheid (afhankelijk van de rest van de planning, en de natuurlijke materialen waarover we uit de pluktuin/boomgaard kunnen beschikken). De deelnemers plukken zelf de materialen bijeen in de pluktuin.

2: Je krijgt direct een offerte (het is vaak niet meer nodig om een bloemist in te schakelen, jullie maken immers zelf je bloemwerk)

3: We doen de workshop:

  • Ontvangst van iedereen met koffie/thee. We bespreken kort het programma.
  • Een wandeling door de boomgaard/pluktuin met eenieder die dat wil. Rust in het hart en het hoofd.
  • We gaan het van te voren besproken herdenkings-, of afscheidsstuk maken, voor op de kist of bij de dienst. Wie dat wil werkt mee, een gezamenlijk verwerkingsstuk dat een stuk eigenheid aan de dienst zal geven. Eventueel maken we meerdere stukken of mogen de kinderen een eigen stuk maken.

De uitvaart kan eventueel op maat worden begeleid door Philia Uitvaartbegeleiding.

2022-06-11-320