Hoe zegt U? Een MODDERKEUKEN???

Een modderkeuken is een plek waar je heerlijk met water, zand, takjes, blaadjes en wat al niet meer te vinden is in ons 'bos' de heerlijkste gebakjes, heksensoep en andere gerechten maakt. Urenlang fantasierijk speelplezier aan de oever van onze rustgevende amfibieënpoel. We zien dat de kinderen altijd als een magneet naar deze plek toegetrokken worden. Wat is er leuker dan daar te spelen met zand en water (en het maakt niet uit wat voor weer het is).

De modderkeuken hebben we vlakbij de poel aangelegd zodat er altijd water voor handen zal zijn.

Vanuit de poel zullen we een waterspeelelement gaan bouwen met eigen uitgeholde perenboomstammen. Heerlijk in de weer met emmertjes, pannen, bakvormpjes en soeplepels (een van onze deelnemers is heerlijk gaan shoppen bij de kringloop, dankjewel Lukas!)

En dan natuurlijk nog; de zandbak. Samen met een van onze leerlingen, hebben we de zandbak ontworpen. De zeer ruime zandbak zal omrand worden door boomstammetjes. In het midden komt een spannend pad van grote boomstammen, dat verder loopt door het einde van de zandbak. Wat daarachter is zal op het eerste gezicht aan het oog onttrokken worden door schermen van wilgentakken. (Psssst,...daarachter gaan we een wilgenhut bouwen!) Dat zijn de plannen tenminste.

Zoiets, maar dan zonder de tegels;

(foto's: Speelnatuur.nl)

Het geheel zal worden aangeplant met fruitplanten zodat er tijdens het spelen genoten kan worden van de 'snoepjes' van de natuur. Wat dacht je van frambozen, kiwibes, Amerikaanse bosbes, rode-, en witte bessen, bramen en nog veel meer? Ik zeg: SPEELSNOEPTUIN! Dat is pas lekker in het kwadraat.

Zowel de kinderen als wij hebben enorm veel zin om dit te gaan bouwen. En om ermee te gaan spelen. Wellicht dat de pauzes er dan heel anders uit gaan zien! Voor het pluktuinpubliek zullen de speelelementen tijdens de reguliere openingstijden toegankelijk zijn het komend seizoen. Deze speelplek is met name geschikt voor kinderen van 2 t/m 7 jaar. Kleine groepen (max 10 kinderen) kunnen onder voldoende begeleiding (!), op afspraak komen. Kinderfeestjes zijn van harte welkom. We vragen daarvoor een kleine donatie om zo de rest van de Zintuigentuin te kunnen financieren.

Mede mogelijk gemaakt door: Zelf doen in groen/ de Groene Motor, provincie Zuid-Holland.

https://www.zelfdoeninzh.nl/info-tips/voucherregelingen/vouchers-zelfdoen-voor-een-b-l-oeiende-sociale-omgeving/

Vorig jaar hebben we met veel plezier een modderkeuken in elkaar gezet met onze vrijwilligers en cliënten. Nu konden we de omgeving van deze modderkeuken betekenisvol maken door er een ‘speelsnoeptuin’ omheen te ontwerpen. Eerst bedachten we een zandbak van ons perenhout, zodat de plek en de plaats van de modderkeuken gedefinieerd was. Daarover was overleg met een inspectiebureau (speeltoestellen) van belang. We wilden wel een goedgekeurde speelplek. Vervolgens bouwden we, in een setting van ‘slieten’ een houtwal. De slieten zijn niets mindere dan stevige wilgentakken die we een eind de grond in geboord hebben en aangestampt hebben met modderwater (leuke klus met cliënten, dankjewel Julian!).

Het hout tussen de slieten was afkomstig van onze gerooide perenbomen (t.b.v. het afgraven van de amfibieënpoel). Zo zal een groene omheining ontstaan waarin kleine zoogdieren en vogels, maar ook insect hun weg kunnen vinden. Het geeft bovendien een mooie intimiteit aan de speelplaats, en het zal de speelgeluiden ‘binnenskamers’ houden. Het heeft immers een groot oppervlak waardoor het geluid gedeeltelijk zal absorberen.

Binnen de speelruimte verzonnen we een plek voor de ouders om te zitten (op boomstammen o.i.d.) Door in het midden van de ruimte een walnoot aan te planten heb je letterlijk een centraal hoogtepunt wanneer deze volgroeid zal zijn. Dit geeft meteen lekker schaduw op warme dagen.

 

 

Vanuit de walnoot hebben we zichtlijnen geconstrueerd met bamboestokken en touw, die we later vervangen hebben door palen met binddraad. Langs deze zichtlijnen hebben we frambozen en (bos) bessen geplant. Voor de bosbes hebben we overigens eerst kuipen met turf ingegraven (die doen het niet zo lekker op de klei). Langs de houtwal hebben we eerst karton neergelegd (met haringen), daar gaten in gemaakt en deze vervolgens vol geplant met druiven en kiwibes. Hopelijk gaan ze ranken in de houtwal.

Als toegang tot de speelplek hebben we een laantje geplant met frambozen en witte/rode bessen, met in het midden weer een aantal hoge slieten die we kunnen vlechten tot een ronde boog als ze eenmaal geworteld zijn.

De eerste fase van de speelplek is nu klaar. Dank aan de leerlingen van het Yuverta Klaaswaal, de Rotary, en de vrijwilligers van NL-Doet.

We moeten nog een aantal dingen voor de opening doen; het inzaaien van het weidemengsel op de plekken waar de begeleiders van de kinderen kunnen gaan zitten. Verder moeten we de zandbak nog afmaken en de bewatering (die we nu met gieters uit de poel haalden) voor het nieuwe plantgoed regelen. Maar de planten staan, zijn aangewaterd en kunnen nu gaan wortelen.

 

 

 

 

Helpen?

Voor dit project zijn wij nog op zoek naar financiële middelen/vrijwilligers die het leuk vinden om mee te denken, aan te leggen en te onderhouden. Ondersteuning is zinvol omdat het een mooi afgebakend project vormt. Bovendien willen we onze medefinanciers een tastbare plek in de Zintuigentuin geven.

SST voor de aanplant
NL doet aanplant SST 1
NL DOET aanplant SST
aanplant houtwal Yuverta