subsidie aanvragen  

 

DE MAGIE VAN GROEN IN EEN WERELD VOL VERWONDERING.

Wat voor sommige kinderen ondenkbaar lijkt; namelijk dat je eigen eten kan groeien uit een zaadje (!) wordt in hun eigen moestuin werkelijkheid. Het onbeschrijfelijk vreugdevol gevoel van het ontdekken van aardappels onder de grond! Het zijn schatten die zorgvuldig worden opgegraven, trots aan elkaar getoond. Weken van noeste arbeid worden beloond door die ene waanzinnige wortel die zomaar onder de grond groeit, de maiskolven die fier aan de steel steken, de boontjes die daar opeens aan de plant hangen. Of die gigantische pompoenen! Kinderen nemen hun ouders mee naar hun tuintje om vol trots te laten zien wat er groeit.

We zijn in 2019 begonnen met de aanleg van de tuintjes. Het is de bedoeling dat niet alleen de kinderen er komend seizoen uit gaan eten. Vanuit het 'preventie-akkoord' HW (https://www.ggdzhz.nl/projecten-en-programmas/lokaal-preventie-akkoord) is er een samenwerking ontstaan met het jongerenwerk (https://www.welzijnhoekschewaard.nl/) dat gaat koken met de gekweekte groente voor de ouderen. Het https://jogg.nl/ (jongeren op gezond gewicht) sloot al gauw enthousiast aan! Een ontzettend mooi plan waarmee we bijdragen aan zowel de sociale-, als de biodiversiteits-component. Zie ook: https://mailchi.mp/cf31c31a7614/handige-info-voor-jouw-sportclub-gebundeld-5411726?e=55bc68d55b

Geef je klas op voor een gratis natuurbelevingsles!
Een klas van alle basisscholen uit de Hoeksche Waard mag gratis deelnemen aan een moestuin / natuurbelevingsles bij Plukhoek Mookhoek! 

Maar er is meer. Via Jongleren en Eten kun je nl. een subsidie aanvragen van €2000,-! Samen met de les van de gemeente zou je daarvoor wel 7 keer met een klas naar onze educatieve natuur locatie kunnen komen. Uiteraard kun je met de school beslissen hoe je dit invult. De subsidie kan worden aangevraagd van 7 maart tot 19 april, dus schrijf het in hoofdletters in je agenda. (https://www.jonglereneten.nl/stimuleringsbijdrage-lekker-naar-buiten)

Het programma wordt op maat samengesteld en gegeven door een ervaren leerkracht. De lessen kunnen van maart t/m oktober 2022 geboekt worden van woensdag t/m vrijdag.

Boeken kan middels een Whatsapp bericht, afstemmen kan dan ook gelijk. Er kan maar één klas tegelijk komen, dus boek z.s.m. de dag die jullie het beste past. Appen kan naar Claudia van de Plukhoek: 0647589979. Wie zaait, zal oogsten en proeven!

 

Van hout schroefden we de verhoogde kweekbedden aan elkaar, die we van een mooi mulch-grondje hebben voorzien. Gezond eten begint met een gezonde bodem. De uitgenodigde schoolkinderen, maar ook onze eigen deelnemers kweken (gedeeltelijk) voor in de kas, maar zaaien/poten ook ter plekke. De hele moestuin moet worden voorzien van een omheining; er lopen genoeg dieren rond die dol zijn op wat er gekweekt gaat worden! (hazen, reeën, konijnen, muizen, ratten, etc).

We willen zo snel mogelijk beginnen met de bouw van een grote compostbak (mede mogelijk gemaakt door De Groene Motor: https://www.zuidhollandslandschap.nl/de-groene-motor) waardoor we de voeding die we van de bodem nemen ook weer aan haar terug kunnen geven.

Van grond tot mond.

Door de industriële voedselvoorziening zijn veel problemen opgelost, maar daarvoor zijn er andere problemen in de plaats gekomen. De schijnbare tegenstelling is dat we in staat zijn om voedsel op een economische en veilige manier met een goede kwaliteit en houdbaarheid te produceren, maar dat de consument juist verder van voedsel af komt te staan en de herkomst niet altijd vertrouwt. De moderne mens lijkt ook niet altijd goed om te kunnen gaan met de overdaad aan voedsel. Dit merk je bijvoorbeeld aan opgekomen welvaartsziektes, die niet alleen door voeding maar ook door een leefstijl met veel minder beweging worden veroorzaakt. Daarnaast zijn er door de intensivering van de landbouw en voedingsindustrie problemen ontstaan met het milieu en biodiversiteit.

De moestuinlessen laten aan onze deelnemers, maar ook aan de bezoekers van de pluktuin zien hoe het proces van groentekweek verloopt. Bewustwording van je eigen plaats in de voedselketen, je eigen ecologische voetafdruk. Begrijpen wat je eet en waarom het zo belangrijk is om zonder bestrijdingsmiddelen te kweken. Maar minstens zo belangrijk is; de rust in het hoofd, het ritme van de tuin, de afhankelijkheid van de elementen, kortom de nederigheid (niemand zei dat het makkelijk was!) en het zelfvertrouwen dat groeit omdat er sommige dingen wel lukken! Die succeservaringen willen we uitvergroten met de etentjes die voor de ouderen georganiseerd gaan worden.

Het afgelopen jaar hebben we met veel plezier in  de moestuintjes gewerkt. Kinderen leerden hoe groente/fruit en bloemen groeien, maar ook hoe ze elkaar beïnvloeden. Onkruid trekken was een vast ritueel voordat er geoogst kon worden. Elke week zorgden de tuintjes weer voor verwondering; over een gek gegroeide peen, over een kriebelbeestje of over de schatten die werden opgegraven; met versgebakken friet tot gevolg. Ongelofelijk leerzaam en rustgevend!

Niets staat een mooi moestuinseizoen meer in de weg.

Helpen?

Voor dit project zijn wij nog op zoek naar financiële middelen/ lieve behulpzame vrijwilligers die het leuk vinden om mee te denken, aan te leggen en te onderhouden.